Shop
english language
share
closemailfacebookInstagram
Cart
0
PURPLESHEEP.GR
DESIGNED BY
Aegean Beuaty Cosmetics
γράφει η
Αγγελική Καραμπούλα

Καλλυντικά Αιγαίου 6.000 χρόνια

Σύμφωνα με τη παράδοση, καλλυντικά παρασκεύασε για πρώτη φορά η Θεά Αφροδίτη. Η Θεά της ομορφιάς, του έρωτα και της γονιμότητας τα διέδωσε στον κόσμο με τη βοήθεια της Ωραίας Ελένης. Ειδικότερα για το Αιγαίο πέλαγος, αρχαιολογικά ευρήματα από οικισμούς και πόλεις μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τη παρασκευή και χρήση καλλυντικών.

Αμοργός 4000πΧ.

Από ανασκαφές που έγιναν, βρέθηκαν ειδώλια και αντικείμενα τα οποία μαρτυρούν πως οι γυναίκες της εποχής είχαν καλλυντικά για την περιποίηση της επιδερμίδας τους και ένα ιδιαίτερο μακιγιάζ που εφάρμοζαν στο πρόσωπο, το σώμα και τα γεννητικά τους όργανα. Παρασκευάσματα με φυτικές ή ορυκτές χρωστικές χρησιμοποιούνταν γιαυτό το σκοπό.

Κρήτη 2100-1200 πΧ.

Στην ακμή του Μινωικού πολιτισμού και κατά τους χρόνους της οικονομικής ευμάρειας του νησιού ευρήματα μας δηλώνουν τη χρήση του ελαιολάδου για καλλωπιστικούς σκοπούς. Εφαρμόζεται στο πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά. Από τις τοιχογραφίες διαπιστώνουμε πως οι επιφανείς γυναίκες μακιγιάρουν έντονα τα μάτια και τα φρύδια, έχουν λευκό πρόσωπο και κόκκινα χείλη.

Δήλος 2000 πΧ.

Εκείνη την εποχή το νησί αριθμεί αριθμεί μερικές χιλιάδες μόνιμο πληθυσμό, ακμάζει οικονομικά και ένα σημείο του πλούτου του είναι και ο καλλωπισμός ων γυναικών. Έχουν ανακαλυφθεί ψιμύθια και εργαλεία από χαλκό που χρησιμοποιούνται για την γυναικεία περιποίηση καθώς και βάζα για κρέμες.

Κίμωλος

Η κιμωλία της, θρυμματισμένη μαζί με άλλες προσμίξεις, είναι μια απλή και όχι ιδιαίτερα σταθερή πούδρα που χρησιμοποιούν οι λιγότερο οικονομικά εύρωστες γυναίκες για να λευκάνουν τα πρόσωπά τους, σημάδι αριστοκρατικής τάξης.

Ήθη και συνήθειες στον καλλωπισμό.

Κατά την εποχή της ακμής πόλεων και νήσων στην Αρχαία Ελλάδα οι γυναίκες της αριστοκρατίας έμεναν κυρίως στο σπίτι, στους εσωτερικούς κήπους και αυλές που διέθεταν. Δεν εκτελούσαν οικιακές εργασίες αφού οι δούλοι ήσαν επιφορτισμένοι γιαυτό. Το χρώμα της επιδερμίδας τους ήταν χλωμό, σημάδι υψηλής κοινωνικής τάξης. Είχαν μακριά μαλλιά – σε αντίθεση με σκλάβες και λαϊκές γυναίκες που έκοβαν κοντά τα μαλλιά τους-περίτεχνα χτενισμένα με επιθυμητό το ξανθό χρώμα. Αν είχαν σκουρότερα μαλλιά φρόντιζαν να ανοίξουν την απόχρωση τους βρέχοντάς τα με ξύδι και μένοντας για ώρες στον ήλιο ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα καλλυντικά της εποχής

Υπήρχαν προϊόντα περιποίησης για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά. Επίσης μεγάλη γκάμα προϊόντων για μακιγιάζ. Για το πρόσωπο και το σώμα χρησιμοποιούνταν ευρέως το ελαιόλαδο για καθαρισμό και περιποίηση, το μέλι για ενυδάτωση καθώς και κρέμες-πάστες με βάση τα προηγούμενα συστατικά και όλα αυτά μαζί με κερί μέλισσας για πυκνότερη υφή. Τα καλλυντικά ήσαν ακριβά και η χρήση τους αποτελούσε προνόμιο της άρχουσας τάξης. Οι γυναίκες κατωτέρων τάξεων χρησιμοποιούσαν ανάλογα καλλυντικά αλλά λιγότερο φίνα και συνήθως από οικιακές παρασκευές. Ήταν γνωστό το θυμόλαδο, (σε ποιοτικό ελαιόλαδο εμβαπτίζονταν μικρά κλωνάρια θυμαριού), κατάλληλο για επάλειψη στο λαιμό και το ντεκολτέ με αντιρυτιδική δράση. Αρώματα φτιάχνονταν από άνθη κρίνων, ρόδων, γιασεμιού ή κλώνους φασκόμηλου και θυμαριού τα οποία εμβαπτίζονταν σε λινέλαιο ή αμυγδαλέλαιο. Η χρήση αρωμάτων είχε σαν στόχο να προκαλέσει δια της οσμής το ενδιαφέρον και την έλξη του αντιθέτου φύλου. Οι Αιγύπτιοι πριν τους Έλληνες παρασκεύασαν αρώματα τα οποία όμως φορούσαν σε ιερές τελετές για λατρευτικούς σκοπούς. Η παρασκευή αρωμάτων καλύπτονταν από ένα πέπλο μυστηρίου και από γραπτές μαρτυρίες που έχουμε, οι γυναίκες που κατείχαν τη τέχνη της αρωματοθεραπείας χαρακτηρίζονταν μάγισσες. Χαρακτηριστικά λέγεται πως αρώματα παρασκεύαζαν η Μήδεια, η Κίρκη και η Ωραία Ελένη.

Μακιγιάζ

Στο μακιγιάζ στην Αρχαία Ελλάδα τονίζονταν ιδιαιτέρως τα μάτια και τα φρύδια (τα τελευταία ακόμη και στους άνδρες). Το eye-liner της εποχής ήταν ένα κομμάτι ξυλάνθρακα ή παρασκευαζόταν πάστα από αιθάλη ή στάχτη. Με τον ίδιο τρόπο παρασκευάζονταν σκιές ματιών αναμιγνύοντας ελαιόλαδο με αιθάλη επίσης. Χείλη και μάγουλα τονίζονταν με χυμό παντζαριού ή μούρων. Για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιούνταν ρίζα μολόχας που έδινε μια ρόδινη απόχρωση. Οι κοκέτες της εποχής αφού μακιγιάρονταν χτένιζαν περίτεχνα τα μαλλιά τους και τα στόλιζαν με χτένια και φουρκέτες (έχουν βρεθεί πολλά κτερίσματα τέτοιου τύπου). Τα μαλλιά είχαν περιποιηθεί με ελαιόλαδο- το conditioner της εποχής. Φορούσαν το άρωμά τους το οποίο λόγω των ελαίων έδινε λάμψη στα ακάλυπτα σημεία του σώματος και τις έκανε επιθυμητές. Φυσικά ολοκλήρωναν με καλόγουστους χιτώνες και περίτεχνα κοσμήματα.

H AEGEAN BEAUTY παράγει φυσικά καλλυντικά με πρώτες ύλες όπως μέλι, φασκόμηλο, αλόη, ελαιόλαδο, φραγκόσυκο, δενδρολίβανο από πιστοποιημένους βιοκαλλιεργητές της Σύρου και των Κυκλάδων.

Φωτο: Οι Κροκοσυλλέκτριες, τοιχογραφία στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης.

No items found.

Conditioner με ελαιόλαδο & θυμαρίσιο μέλι

No items found.

Σαμπουάν δενδρολίβανο

BACK